Niet alleen het steken van de asperge hoort bij het oogsten, ook een deskundig onderhoud van de aspergebedden geeft de garantie op kwalitatief goede asperges in komende jaren.

Het dagelijks oogsten van asperges. Dit gebeurt altijd s’morgens voor dag en dauw, omdat s’nachts een aspergestengel gewoon doorgroeit en bij warm weer en warme nachten deze groei onder invloed van hoge temperatuur explosief kan zijn. En ook s’avonds voordat het donker wordt. Het is daarom zaak dat de stengel geoogst wordt voordat deze verkleurd door het zonlicht, heel vroeg dus. De laatste jaren word de aspergeplant door de teler om de tuin geleid, omdat er de mogelijkheid bestaat om de aspergebedden af te dekken met zwart-wit folie, zodat als de stengel boven de grond komt, het daglicht word tegengehouden door de plastic folie. Dit geeft voor de aspergetelers een stuk rust op het bedrijf want er kan op een late tijdstip ook nog “witte” asperges geoogst worden. Als het extreem warm weer is wordt deze plastic folie omgedraaid met de witte kant boven, dit heeft een warmtereducerend effect op de grond zodat de plant minder stengels produceert. Nadat ’s ochtends het hele aspergeveld gestoken is worden de asperges verzameld en al een keer schoongespoeld en ongeveer 8 uur ondergedompeld in koud water en daarna worden ze gesorteerd en verpakt voor consumptie.
 Deze cyclus wordt gedurende het hele seizoen elke dag herhaald. 7 dagen per week.

Dit is wel het allerbelangrijkste om een goede kwaliteit asperge te kunnen oogsten. Het begint al bij de aanleg van en nieuw veld. Allereerst worden er grondmonsters genomen om erachter te komen hoe de kwaliteit en de bodemgesteldheid is. Vervolgens wordt het tekort aan bepaalde stoffen in de grond aangevuld. Als dit alles op orde is worden de planten uitgepoot. Gedurende het jaarlijkse groeiseizoen (na de oogst) staat de plant voortdurend bloot aan insectenplagen bijvoorbeeld aspergevlieg, aspergekever of aspergehaantje. Dit is goed met gewasbeschermingsmiddelen te behandelen.

Later in de herfst als de dagen korter worden en de nachten vochtiger doen de schimmels hun intrede, ook dan is het een goede zaak om met gewasbeschermingsmiddelen het aspergeveld gezond te houden. Als de nachtvorsten er aan komen en de winter dient zich aan gaat het aspergeloof afsterven en komt de plant in rust.

Gedurende deze periode worden de meeste bodembewerkingen uitgevoerd, zoals loof verhakselen of infrezen en opploegen op wintervoor. Hierna is ’t wachten op en nieuwe lente en herhaalt deze cyclus zich.